Fandom is een heerlijke mengelmoes van verschillende genres met cliché’s op een originele manier verpakt, en een gezonde dosis (zelf)spot wat betreft dystopische verhalen.

Violet en haar vrienden zijn fans van de film The Gallows Dance en gaan naar een cosplay om de acteurs te ontmoeten. Violet gaat verkleed als Rose, haar favoriete character. Maar door een bizar ongeluk belandt het vriendengroepje in de wereld van The Gallows Dance. Al snel wordt duidelijk dat Violet de rol van de heroïsche Rose op zich moet nemen en ze het verhaal tot het einde toe moeten uitspelen, willen ze er levend uit komen…

Boeiend vanaf de eerste pagina

Anna Day heeft een creatieve, maar vlotte schrijfstijl wat lekker wegleest.  Ik weet nog dat ik het eerste hoofdstuk gratis kon lezen op Sweek en ik meteen in het verhaal gezogen werd. Op dat moment had ik het heel erg druk, maar er was altijd een stemmetje in mijn achterhoofd dat zei: ‘Op een dag ga ik dit boek kopen.’ En daar heb ik geen spijt van.

Interessante wereld, maar minder interessante heldin

De hoofdpersonage (Violet) is helaas niet heel erg interessant als persoon, en dat zegt ze zelf ook regelmatig. Ondanks dat er leuke, dynamische personages tussen zitten waar ik graag meer over had gelezen, kwamen deze niet altijd aan bod. En het is jammer dat een van haar vriendinnen, Alice, standaard werd afgeschilderd als dom en oppervlakkig, puur omdat ze mooi, lang, en blond is. Dat terzijde, heeft Anna een interessante dystopische wereld beschreven, met alle kleuren en géúren(!) die daar bij horen.

Omdat er in het boek telkens wordt verwezen naar wat er ‘oorspronkelijk’ in de ‘film’ zou moeten gebeuren, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd, waardoor je telkens denkt: ‘Hoe zal deze scène anders verlopen dan het “origineel”?’

Hilarische (zelf)spot

Ondanks enkele tekortkomen van de personages (die dus beter uitgewerkt hadden kunnen worden), vond ik het echt wel een vermakelijk boek. Ik heb mezelf er regelmatig op betrapt dat ik moest lachen om bepaalde verwijzingen naar bijvoorbeeld Hunger Games of Divergent.

Titel: Fandom
Auteur: Anna Day
Verschenen: 18 april 2018
Pagina’s: 448
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024578382
Debuut: Ja

Rating: 4/5

bestelbijbookspot
Bestel bij Bookspot
Bestel bij Libris