Laat ik beginnen met het feit dat dit de eerste keer is dat ik iets van Chinouk heb gelezen. Omdat het een kort verhaal betreft, leek het me een makkelijke introductie van de auteur. Maar ik begin te twijfelen of novelles wel iets voor mij zijn, want ik had graag meer gelezen over Yasmine en Jason; de 2 hoofdpersonages in dit boek. Daardoor twijfel ik ook of dit wel het beste boek was van Chinouk om mee te beginnen. Maar eerst even waar het over gaat!

Op de laatste dag van het schooljaar worden Yasmine en Jason uitgenodigd voor een feest in de enorme villa van hun klasgenoot Casper. Yasmines vader zal het nooit goed vinden dat ze gaat, maar als ze hoort dat Thomas er ook zal zijn, móét ze wel gaan. Maar al snel zou ze willen dat ze nooit het huis uit was geslopen… Als een aantal jongens ruzie krijgt, loopt het heel snel uit de hand. Er wordt gevochten en meerdere jongeren slaan op de vlucht. Een groep oudere jongens komt binnen en alle deuren gaan op slot. Niemand mag het huis verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Waren Yasmine en Jason maar nooit naar het feest gegaan…

Er mist diepgang van de personages

Het verhaal begint spannend (met een flashforward), waardoor je graag verder wilt lezen tot je op dat punt belandt. De personages worden daarna kort geïntroduceerd, alsook hun leefomstandigheden, maar toch voelt het vanaf daar vrij vlak. Zeker als het gaat om personages als Mireille en Thomas. Daar had ik helemaal niets mee. Misschien was dat het doel, maar toch mis ik de diepgang die je in dikkere boeken makkelijker terug vindt. Tegelijkertijd snap ik dat dat heel erg lastig te doen is binnen 100 bladzijdes. Daarmee kan ik alleen maar zeggen dat Chinouk overduidelijk echt wel haar best heeft gedaan. Zo leefde ik ook het meeste mee met de omstandigheden van Jason in slechts een paar bladzijden. Dat is heel knap!

Tieners, O-M-G

Tijdens het lezen van het typische tiener-taaltje moest ik af en toe wel een beetje lachen om hoe belachelijk het klonk, terwijl ik me afvroeg: “Praatte ik vroeger ook zo cringy toen ik vijftien/zestien was?” Op zich heel realistisch de 21ste eeuwse puber neergezet, maar daardoor had ik wel het gevoel dat ik dit boek beter zou kunnen waarderen als ik wat jonger was. En ik ben nog maar 26, haha. Hoezo oud?

De gele jas

Zonder teveel te spoilen hier, was dit het punt waar ik niet helemaal bij kon. Het was hetgene wat me door het verhaal heen het meest intrigeerde, en het liet me onbevredigd achter. Ik had echt graag antwoorden hierop gewild. De rest van het verhaal was oké, maar dit… Hier wilde ik simpelweg het meest van weten, en die info kreeg ik dus niet. Echt balen!

Vlotte schrijfstijl

Hoe dan ook. De schrijfstijl van Chinouk is prettig en leest ontzettend vlot door zijn simpliciteit. Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe haar andere boeken zijn en ga die ook zeker een keertje lezen. Alleen al om te zien hoe ze het doet wanneer er meer ‘woorden aan vuil gemaakt’ mogen worden. Want hoewel ik niet razend enthousiast ben over ‘Gegijzeld’, heb ik me zeker wel vermaakt.

Titel: Gegijzeld
Auteur: Chinouk Thijssen
Verschenen: Februari 2021
Pagina’s: 104
Uitgever: Kluitman
Rating: 3/5