Voordat je aan een boek begint heb je soms bepaalde verwachtingen. Nu had ik dat niet per se met Cinder & Ella, maar gezien de titel en de cover dacht ik aan een sprookjesachtige feelgood, en dat is het in zekere zin ook wel, maar… In ieder geval had ik zéker niet verwacht dat ik toch echt DRIE keer een traantje heb moeten laten. Wauw!

Na maanden revalideren mag Ella eindelijk naar huis. Niet naar haar moeder, zij kwam om bij het auto-ongeluk, maar naar haar vader die ze nauwelijks kent. Hij woont in Hollywood met zijn nieuwe gezin, maar Ella’s stiefzussen zitten niet op haar te wachten. Ella mist haar moeder en blogvriend Cinder. Sinds het ongeluk heeft ze niks van zich laten horen, maar stiekem droomt ze van hem. Wat ze niet weet is dat Cinder haar ook mist, én de hotste acteur van Hollywood is…

Cinder & Ella laten je niet meer los

Cinder & Ella zal zeker een verhaal zijn wat me nog een lange tijd bij blijft. Nog voordat ik op de helft van het boek was, had ik al twee keer een traantje gelaten. En dat is knap! Want ik huil niet zo snel om boeken. Het was echt hartverscheurend om te lezen hoe de mensen tegen Ella aankeken, inclusief haar familie/de miscommunicatie’s die bij een gebroken persoon komen kijken, terwijl ze probeert een band op te bouwen met haar vader – een man die ze nauwelijks kent. Kelly Oram kan je met haar prettige schrijfstijl heel goed laten meeleven in het personage, zelfs als je niet hebt meegemaakt wat Ella heeft moeten doorstaan. De heftige dialogen tussen de personages is denk ik nog wat me het meeste heeft geraakt. Oram is echt een meesteres op dit gebied! Heel leerzaam als schrijver ook.

Realistisch en toch sprookjesachtig

Wat me vooral opviel was de balans tussen het zwijmel-sprookje-gehalte en de keiharde realiteit. Aan de ene kant kun je echt als een verliefde tiener meeschreeuwen namelijk, maar anderzijds vond ik de gesprekken heel… écht. Ook haar stiefmoeder en stiefzussen zijn heel realistisch neergezet, in tegenstelling tot veel ‘Cinderella’ verhalen. Ze hebben echt hun eigen gevoelens en achtergrond, waardoor je zelfs met hun kunt meeleven. Want ja, het leven is nou eenmaal geen sprookje. Toch is het niet een en al drama, en heb ik ook echt heel hard gelachen om sommige scènes, en gesprekken tussen Ella en Cinder.

Sprakeloos

In mijn hoofd had ik nog zoveel meer te vertellen over dit boek, maar ik ben het echt helemaal kwijt. Dit boek heeft me gewoon sprakeloos achtergelaten in zekere zin. Ik weet wel dat dit zonder twijfel één van mijn nieuwe favorieten is! En ik kan iedereen aanraden dit boek te lezen en alvast een doos tissues klaar te zetten.

Titel: Cinder & Ella
Auteur: Kelly Oram
Verschenen: Juli 2020
Pagina’s: 368
Uitgever: Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Rating: 5/5