Ik wist niet precies wat ik van te voren kon verwachten, maar dit verwachtte ik zeker niet! Ik ben in ieder geval niet teleurgesteld.

‘Ze zijn slim, talentvol en grenzeloos ambitieus. En ze opereren vanuit de schaduw.’
Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: de studenten worden zonder uitzondering succesvol.

Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent…

Unieke vertelstem

Astrid Boonstoppel heeft een unieke vertelstem ontwikkeld. Ze lijkt de ‘regels’ waarover elke schrijver leest (show, don’t tell) overboord te gooien, en weet alsnog de aandacht vast te houden en op een bijzondere manier de spanning erin te houden. Een schrijfstijl waar ik veel waardering voor heb.

Goede mysterie

Ze zet met de Academie een heerlijk, mysterieus sfeertje neer, dat in mijn hoofd connecties legde met Bloemen op Zolder van Virginia Andrews (voor de volwassen lezers). Het verhaal wordt verteld vanuit 3 verschillende personages, waarvan je van één niet precies weet wie. Daarom wil je alleen al doorlezen, om erachter te komen hoe dat precies zit.

Personages wat vlak

De personages waren over het algemeen prima. Degenen om wie het echt gaat krijg je een redelijk goed beeld bij (Em, en vooral Bella was interessant) maar ik moet zeggen dat de rest een klein beetje vlak aanvoelde. Gelukkig draaide daar het verhaal niet om. Toch miste ik wel een bepaalde ontwikkeling, ook in de hoofdpersonages, maar het verhaal is interessant genoeg en goed geschreven dat ik me daar niet teveel aan stoorde.

Beetje zwart-wit

Als je de Academie leest zal de felle feministische ondertoon je zeker niet ontgaan. Persoonlijk vond ik die boodschap soms iets té sterk naar voren komen, mede omdat het heel zwart-wit werd gebracht. Maar goed, dat is iets waar je tegen moet kunnen, en des ondanks heb ik wel enorm van het verhaal genoten.

Dit was mijn eerste kennismaking met Astrid Boonstoppel, wat me nieuwsgierig maakt naar haar andere (toekomstige) boeken!

Titel: De Academie
Auteur: Astrid Boonstoppel
Verschenen: Oktober 2020
Pagina’s: 256
Uitgever: Blossom Books
Debuut: Nee
Rating: 4/5