We zijn nog niet halverwege het nieuwe jaar, en er liggen nog heel veel te gekke boeken op me te wachten, maar ik durf wel te zeggen dat ‘de Erfenis’ op mijn favorieten-lijstje komt te staan. Wauw, wat een ongelofelijk leuk verhaal, met boeiende personages en vlotte schrijfstijl opgebouwd in korte hoofdstukken. En dan komt er ook nog een vervolg, kan nu al niet wachten!

‘Dit moet een vergissing zijn. Een man die ik nog nooit heb ontmoet, heeft me zojuist miljarden nagelaten. Zulke dingen gebeuren gewoon niet, punt.’
De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom.
Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

Cinderella retelling?

Niet als je het mij vraagt. Ik begrijp dat sommigen het zo beschrijven. Jonge, hardwerkende meid zonder geld die wordt geholpen door een grote erfenis. Maar daar houden de vergelijkingen voor mijn gevoel ook op. Ik vind het te kort door de bocht, of zelfs het verhaal tekort doen door het simpelweg af te schilderen als een zoveelste ‘Cinderella’ story, want de Erfenis is zoveel meer.

Intelligent en heerlijk eigenwijs

De hoofdpersonage, Avery, is een geweldige meid om in het verhaal te volgen. Het verhaal is dan ook volledig geschreven vanuit haar perspectief (oké, op het laatste hoofdstuk na dan) en ik was vrijwel meteen al gek op haar. Lekker bijdehand, super intelligent en gedreven om puzzels op te lossen en gaat geen uitdaging uit de weg. Zei ik dat ze geholpen werd door al dat geld? Ik kan beter zeggen dat daar de problemen beginnen. Nee, ze is niet perfect, dat is ook iets wat me halverwege het verhaal persoonlijk een beetje greep. Misschien dat ik me daarom ook heel goed in haar personage in kon leven. Hieronder een kort fragment, zonder teveel spoilers.

Aan de andere kant van de lijn viel een lange, geladen stilte. ‘Nee hoor, met mij gaat het prima,’ antwoordde ze. ‘Alles is hier tiptop in orde. Lief dat je dat vraagt.’

‘Dat ik wát vraag?’

‘Precies.’

De hele entourage klopt

Avery was niet de enige interessante personage. De vier (knappe) broers waren ook stuk voor stuk uniek en interessant om te volgen. Alsook de grootvader (die dus gestorven is) waar je door verhalen meer over te weten komt. De lijfwacht. De advocaat. O, en laten we ook vooral niet haar blauwharige zus Libby vergeten. Het interessante, puzzelachtige huis waarin ze moet leven wordt door het verhaal heen ook mooi beschreven, zonder dat het een info-dump wordt. En… alles klopt gewoon.

Minpunten?

Als ik écht iets per se moet benoemen zou dat misschien de ‘love triangle’ cliché/trope zijn, die je in veel YA boeken terug ziet? Maar om eerlijk te zijn… Ik ben een sucker voor die trope. Dus dat vind ik helemaal niet erg. Wat wél ergerlijk is – en daar heeft Myrthe van BlossomBooks al voor gewaarschuwd in haar inleidende brief aan het begin van het boek – zijn de vragen die het boek je achterlaat, de… toch wel een cliffhanger te noemen… aan het einde van het verhaal. En het feit dat ik nog moet wachten op deel twee! Argh. Wat een vreselijk minpunt!

Nou ja, voor ik het weet is het alweer September (dan komt deel 2 uit in het Nederlands). Nog even geduld hebben dus!

Titel: De Erfenis
Auteur: Jennifer Lynn Barnes
Verschenen: Januari 2021
Pagina’s: 392
Uitgever: Blossom Books
ISBN:9789463491723
Debuut: Nee
Rating: 5/5

bestelbijbookspot
Bestel bij Bookspot
Bestel bij Libris