Havenfall is het eerste boek dat ik van Sara Holland heb gelezen. Wat ik ook van het verhaal zelf vind, één ding kan ik met absolute zekerheid zeggen: ik ben verliefd op haar schrijfstijl! Eerst even waar Havenfall over gaat…

Diep in de bergen van Colorado ligt Havenfall, een plek waar eeuwenoude werelden met elk hun eigen magie samenkomen. De herberg daar beschermt iedereen die zijn toevlucht zoekt binnen de muren, en iemand die de vrede verstoort kan nooit meer terugkeren.

Maddie hoopt dat ze ooit de rol van Innkeeper erft van haar oom. Voor Maddie Marrow zijn de zomers in de herberg namelijk meer dan een kans om magie van dichtbij te zien. Havenfall is een ontsnapping uit de werkelijkheid, waar haar moeder in een dodencel zit en beschuldigd wordt van de moord op Maddies broertje. Havenfall is ook de plek waar ze verliefd werd op de knappe soldaat Brekken, uit de Fiorden-wereld.

Maar dan gebeurt er iets waar niemand ooit rekening mee had gehouden: er wordt een lijk gevonden, en de fragiele vrede van de herberg is daarmee onmiddellijk verstoord. Tot overmaat van ramp wordt Brekken vermist, is haar oom ernstig gewond, is er een levensgevaarlijk wezen ontsnapt en is Maddie plotseling verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen in Havenfall. Ze zal er alles aan moeten doen om de moordenaar op te sporen, zelfs als ze daarvoor moet samenwerken met haar mysterieuze collega Taya, die meer lijkt te weten dan iedereen denkt. Als er duistere geheimen aan de oppervlakte komen, wordt een ding duidelijk voor Maddie: niemand is te vertrouwen, en niemand is veilig.

Poëtisch & beeldend

Ik begin meteen maar even over de schrijfstijl, want die is echt geweldig – als je van beeldende beschrijvingen houdt, soms tegen het poëtische aan. Het valt meteen op vanaf bladzijde 1. Sara zet daarmee meteen een hele duidelijke toon en sfeer neer. Ze weet je te boeien met haar woorden, zelfs als het verhaal zelf op momenten wat langzaam gaat.

Een achtbaan

Zo kun je de tempo van het verhaal wel noemen. Zie de achtbaan langzaam naar de top klimmen, om ineens flink neer te storten met de openingsgebeurtenis. De achtbaan blijft echter niet hetzelfde rappe tempo aanhouden, wisselt continu van intrigerende gebeurtenissen met personages en last genoeg rustmomentjes in – misschien zelfs iets teveel. Totdat… het tempo ineens wordt opgevoerd en je drie loopings achter elkaar hebt. Nu heb je denk ik wel een goed idee gevormd.

Kleurrijke personages

Zowel letterlijk als figuurlijk. De personages zijn heel divers qua uiterlijk en karakters. Dat maakt het zeker interessant om ze te volgen. Maddie is de hoofdpersonage waar je het verhaal vanuit volgt. Ondanks haar sterke front, is ze heel onzeker. En het is fijn om haar ontwikkeling te volgen. En dat terwijl je je door het verhaal heen continu afvraagt wie ze kan vertrouwen, en wie niet.

Anders dan verwacht

Ik had ergens verwacht – lees: gehoopt – meer van de andere werelden te zien. Ik hoop dan ook dat dit het geval zal zijn in deel 2. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de Herberg/Havenfall. Het voordeel daarvan is, dat je wel een duidelijk beeld krijgt van de plek zelf en de omgeving eromheen.

Titel: Havenfall
Auteur: Sara Holland
Verschenen: Maart 2020
Pagina’s: 284
Uitgever: Blossom Books
Rating: 4/5