Ik beken: ik heb vroeger naar K-pop geluisterd, zo ook naar Girls Generation, de groep waar de auteur van dit boek in zat. Jawel, ik heb het over Jessica Jung, die met Shine ons spelenderwijs kennis laat maken met de K-pop wereld. Een wereld die alleen niet zo glamorous is als wij misschien denken…

Wat zou jij opgeven om je dromen waar te maken? Voor de achttienjarige Koreaans-Amerikaanse Rachel Kim is het antwoord op die vraag: bijna alles. Zeven jaar geleden werd ze gerekruteerd door een van de grootste K-poplabels van Seoel, dat een aantal van ’s werelds populairste sterren heeft voortgebracht. De regels zijn simpel: train 24/7. Wees perfect. Date niet. Makkelijk toch?

Helaas niet. Rachel begint zich af te vragen of ze wel sterk genoeg is om door te kunnen breken en niet gebroken zal worden door een industrie die erop gericht is om mooie meisjes te controleren en te commercialiseren. Vooral wanneer ze gevoelens krijgt voor K-popster Jason Lee. Hij is niet alleen charmant, sexy en belachelijk getalenteerd. Hij is ook de eerste die echt begrijpt hoe graag ze een ster wil worden.

Grimmiger dan je zou verwachten

De cover van Shine presenteert op een ironische wijze de inhoud van het boek. De buitenkant ziet er namelijk super vrolijk en glamorous uit, terwijl de werkelijkheid helemaal niet zo rooskleurig is. Net zoals in K-pop. We hebben het hier over extreme trainingsessies, waarbij trainee’s (degenen die graag willen debuteren in K-pop) tot het uiterste gedreven worden. Werkdagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, harde straffen (zowel fysiek als emotioneel) met bergen aan regels wat wel en vooral niet mag. En dan hebben we het hier over jongens en meisjes tussen de 8 en 18 jaar gemiddeld, die hiervoor ook school vaak opgeven. Debuteren niet gegarandeerd.

Leerzaam op een speelse wijze

Dat Jessica heel veel uit het verhaal heeft gebaseerd op haar eigen leven is geen geheim. Ze heeft de lezer doormiddel van romantiek en drama op een leuke wijze kennis laten maken met wat toch een hele harde realiteit blijkt te zijn. Rachel, de hoofdpersonage vanuit wie we het verhaal volgen, is een sterke dame die weet wat ze wil en niet wil en daar dan ook 200% voor gaat. Al blijkt 200% niet altijd genoeg. Wanneer ze gevoelens krijgt voor Jason Lee, die ze op een humoristische en schattige manier leert kennen, wordt het helemaal interessant. Tijdens het lezen weet je niet zeker wat je voor Rachel wenst, behalve heel veel geluk.

Humor, cliché’s & moeilijke namen

De goede band die ze heeft met haar jongere zusje blijft niet onopgemerkt. Ook de andere personages voelen over het algemeen heel realistisch, al wil haar rivale Mina nog wel eens flink wat uithalen waardoor je hoopt dat dit niet op waarheid is gebaseerd. De namen van de personages zijn (voor een rasechte Nederlandse als ik) soms wel wat moeilijk te onthouden — met name haar tweelingvriendinnen. Jessica Jung weet een gezonde dosis humor in het verhaal te verwerken, al doet haar schrijfstijl hier en daar wel iets kinderlijk aan. Simpel, soms iets té. Het verhaal zelf is leuk om tussendoor te lezen, als je eens wat anders wil, maar zit ook boordevol tropes en cliché’s, waarom ik het verhaal niet geweldig kan noemen. Maar gewoon, leuk.

Titel: Shine
Auteur: Jessica Jung
Verschenen: Oktober 2020
Pagina’s: 272
Uitgever: BestofYA
Rating: 3/5