Waar het verhaal van Assepoester is geëindigd, daar gaan we verder met Isabella, de ‘lelijke stiefzus’. Het concept dat we in de huid kruipen van een van de ‘slechteriken’ sprak me heel erg aan, en dit boek heeft me zeker niet teleurgesteld. Lees gauw verder!

Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen.
Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

Houden van een gehaat personage

We volgen dus het verhaal van Isabelle. Het is geen geheim wat zij en haar zus geflikt hebben; iedereen in het dorp praat erover en veracht hun alle drie. Dat zou ik ook hebben gedaan waarschijnlijk, maar als lezer kom je al gauw meer te weten over Isabelle, hoe ze vroeger vriendinnen was met Ella, hoe de wereld kijkt naar het uiterlijk van meisjes en de harde opvoeding van haar moeder. Ik kon het zelf niet geloven, maar ik kreeg echt enorm veel medelijden met Isabelle – die natuurlijk verre van perfect is, maar echt een hele sterke dame blijkt te zijn – en ben op den duur echt van haar gaan houden!

Boeiende wereld

Donnelly weet een heel duidelijk beeld te scheppen van de wereld en de (kleurrijke) personages die erin leven. Het is alsof ik vaker door hun dorp heb gelopen. Ik kan de geuren bijna ruiken, zo levensecht. En de elfenkoningin? Wauw, wat een verschijning (in mijn hoofd). Erg origineel en zeker niet ‘de goede fee’ die ons zo vertrouwd is haha.

Opgebouwde spanning

Ik ben van nature geen geduldige lezer, en ik kan niet zeggen dat er veel heftige actie scènes in het boek voor zijn gekomen (op het einde na dan), maar tóch heeft elke scène, elk hoofdstuk me weer weten te boeien. En op een rustige (maar niet té rustige) manier, sluipt het verhaal naar een prachtige climax. Het is een boek die ik zeker in de toekomst wil gaan herlezen, en een aanrader voor iedereen die wel van een (duister) sprookje houdt.

Titel: Stiefzus
Auteur: Jennifer Donnelly
Verschenen: Maart 2020
Pagina’s: 384
Uitgever: de Fontein Jeugd
ISBN:9789026151101
Debuut: Nee
Rating: 5/5

bestelbijbookspot
Bestel bij Bookspot
Bestel bij Libris