Soms zijn er van die boeken die je koste wat het kost geweldig wíl vinden. Misschien liggen de verwachtingen daarom wel veel te hoog. In ieder geval, kon ik helaas niet zo genieten van Vergif als dat ik van Stiefzus heb genoten…

De knappe Sophie, met rode lippen en een huid zo wit als sneeuw, staat op het punt de troon over te nemen. Haar stiefmoeder heeft echter andere plannen. Volgens haar is Sophie te lief en te aardig om te regeren, en Sophie gelooft haar.

Wanneer een jager de opdracht krijgt om Sophie te vermoorden, ontdekt ze een ongekend vuur in zichzelf. Met de hulp van zeven mysterieuze vreemden besluit Sophie terug te winnen wat haar toebehoort.

Het begint prima

Op zich is het begin best oké. Er gebeurt wat gruwelijks. Je begint je meteen dingen af te vragen, en de neiging om door te lezen is groot. Hoewel de afwisseling van perspectief soms een beetje verwarrend is, en het zeker een gewaagde artistieke keuze is van Donnelly, is dat niet hetgeen wat mij in eerste instantie afstootte. Hoewel het je soms zeker uit het verhaal haalt.

Heel vreemd

Naarmate het verhaal vorderde, werd het steeds gekker. En dat komt van mij, iemand die wel van Fantasy houdt. Ik bewonder Donnelly absoluut om haar originaliteit en de manier waarop ze vreemde personages weet neer te zetten. Maar dat maakte ze niet per definitie interessant. Sterker nog, de combinatie van gekscherend luchtig en schrikbarend duister voelde heel onnatuurlijk. Het lukte mij in ieder geval niet om een connectie te maken met de hoofdpersonage Sophie, of de andere personages. Nee, ironisch genoeg is degene die ik nog wel het leukst/het meest normaal vond; de spin (ja, spin!) Weber die als kok werkt voor de zeven… mannen. Ja, vreemd. Heel vreemd allemaal.

Teleurstellend

Aan de ene kant gebeurt er heel veel in het verhaal, aan de andere kant voelt het vreselijk traag. Ik kon me er heel vaak niet toe zetten het boek op te pakken. Het voelde op den duur zelfs als een verplichting, tussen alle drukte door. Daarom heeft het (onder andere) ook zo lang geduurd dat ik deze recensie schrijf. Maar bij deze. Stiefzus? Echt helemaal geweldig? Vergif? Not so much. Helaas…

Maar goed, iedereen heeft een andere smaak, en andere mening! Misschien is dit wel hét nieuwe lievelingsboek van jou. Er is maar één manier om daar achter te komen… 🙂

Nog een extra bedankje aan uitgeverij de Fontein voor het recensie exemplaar. Zoals je kunt lezen, heeft een recensie exemplaar geen invloed op mijn beoordeling van het boek.

Titel: Vergif
Auteur: Jennifer Donnelly
Verschenen: Maart 2020
Pagina’s: 384
Uitgever: de Fontein Jeugd
Debuut: Nee
Rating: 2/5

bestelbijbookspot
Bestel bij Bookspot
Bestel bij Libris